Nejen slivovice aneb výlet do světa ovocných pálenek
Co Čech, to odborník na ovocné pálenky. Nebo ne? Pokud se neřadíte mezi ty, co poznají kvalitní slivovici už při pouhém pohledu na lahev, možná vám pomůže náš malý průvodce pálenkovým světem, díky kterému vyberete destilát tak, abyste druhý den ráno nelitovali.
Jak vybrat správnou ovocnou pálenku?
Ukažme si to na příkladu slivovice, ovocné pálenky, která hraje v Česku prim. Vybíráte na internetu mezi nejrůznějšími lahvemi a značkami bez možnosti ochutnat. Co teď?
- Prostudujte popis a etiketu. Z popisu produktu se dozvíte hodně. Hledejte slivovici, která je alespoň třikrát destilovaná Čím víckrát destilací projde, tím čistší a jemnější bude výsledná chuť. Důležité je i složení. V něm by neměl figurovat přidaný líh, umělá aromata ani ochucovadla. Chcete přece cítit skutečné ovoce, že? A nepodceňte ani množství alkoholu. To by se u slivovice mělo pohybovat okolo 52 %, některé zdroje uvádějí i tolerantnější rozmezí od 45–55 %.
- Pozor na nízkou cenu! Stejně jako v mnoha dalších případech i zde platí, že za nejnižší cenu obvykle nepořídíte nejkvalitnější produkt. To ale neznamená, že nejlepší slivovice bude ta nejdražší. Jen pozor na podezřele levné produkty.
- Proklepněte si výrobce. Napovědět o kvalitách může i web a informace od samotného výrobce. Dobrým znamením je, pokud přehledně popisuje proces výroby, původ ovoce i svůj přístup a koncept. Jakmile vám lahev dorazí domů a otevřete ji, měla by vonět a chutnat po ovoci a v krku příjemně hřát.
Pivovice, mangovice a další speciality
Slivovice, meruňkovice a hruškovice mají u nás silnou tradici (a naprosto rozumíme tomu, že jim dáváte přednost). V posledních letech ale v Česku vyrostla řada řemeslných palíren, které dávají pálenkám moderní ráz. Zkouší nové technologie i méně obvyklé druhy ovoce. A byla by škoda nedat jim šanci. Co vyzkoušet rybízovici, mangovici nebo kdoulovici? A nebo ochutnat pivní pálenku?