Je Česko „jen” zemí slivovice? Kdepak, vedle ovocných pálenek vzniká v naší kotlině i skvělá whisky. A pokud o tom slyšíte poprvé, seznamte se hned se čtyřmi značkami, které stojí za pozornost.
Začněme hezky od začátku, tedy od vůbec první české whisky. Ta se zrodila v sedmdesátých letech v Těšeticích u Olomouce a dostala název Goldcock. S tím koresponduje i její symbol v podobě kohouta z obilných klasů, který ji reprezentuje dodnes. Později si značku pod křídla vzala proslulá destilérka Rudolf Jelínek a v roce 2008 vznikla první whisky destilovaná ve vizovické palírně. Následně značka představila i single malt variantu whisky vzešlou z archivu, postupně se přidala i osmiletá a desetiletá whisky, s níž se počítá jako s vlajkovou lodí celé značky.
Prvenstvím se může pyšnit i další výrobce, značka Trebitsch Whisky. Jde totiž o první českou společnost, která se na výrobu whisky specializuje. Svou cestu začala v roce 2015, kdy se z původního nápadu otevřít v Třebíči whisky bar zrodil plán rovnou na výrobu vlastní whisky. V roce 2021 společnost najala nového master distillera, zkušeného Jána Baloga, a přistoupila k výrazné změně výrobního procesu. A jak je to s chutí? Pokud je jemná chuť se sladším a krémovým charakterem vaším gustem, pak si na Trebitsch Whisky rozhodně pochutnáte.
Nedaleko Českého Krumlova vzniká whisky destilérky Svachovka. Její specialitou je, že slad dováží z Velké Británie, především ze Skotska. Proč? Považuje jej totiž za ten vůbec nejlepší. Zbytek výroby je však lokální záležitostí. Dalším poznávacím znamením Svachovky je chuť experimentovat. Různé edice, sudy po rozličných vínech a destilátech, to všechno tvoří výslednou chuť. Mimo jiné můžete díky Svachovce vyzkoušet také jedinečnou whisky z japonského sudu Mizunara, který jí propůjčuje orientální tóny.
Stará žitná myslivecká je nejstarší evropskou palírnou a její příběh se začal psát už před 500 lety. A přesto málokoho napadne, že žitný destilát zrající v dubových sudech je vlastně českou obdobou whisky. Pokud byste chtěli ochutnat exkluzivní produkt z portfolia značky, náš tip je jasný, je jím sběratelská edice k 500. výročí Single Barrel Bourbon 8Y. Od roku 2018 vzniká každý rok v den výročí značky v limitovaném množství další část edice a otevírá tak možnost vyzkoušet něco jedinečného a vytvořit si cennou domácí sbírku.
Už víte, kterou českou whisky ochutnáte jako první?