Představte si dlouhé léto plné hřejivých paprsků v malebné vesničce na Hané. Okolo se rozprostírají dlouhé lány se zrajícím ovocem, ale i řeky nebo chmelnice. A teď si představte, jak může chutnat pálenka z ovoce z této oblasti. A nebo to rovnou vyzkoušejte díky pálenkám Roviny, které přesně v tomto prostředí přicházejí na svět.
Pálenky, s trochou nadsázky, vznikají v každé druhé moravské domácnosti. V Prosenicích, domově značky Roviny, se ale rozhodli svou rodinnou pýchu posunout o krok dál a nabídnout ji nejen sousedům, ale všem, kdo zatouží po chuti sladkého ovoce v tekuté podobě. Vznikla tak malá rodinná firma, kde ale všechno jede podle tradic. A součástí výroby tak jsou třeba i mozoly ze sběru ovoce.
Rodinnou atmosféru Rovin dokresluje i jejich pálenice. Tu totiž využívají i mnozí další pěstitelé ovoce se stejnou vášní a lihovar jim zajistí zpracování kvasu, destilaci i ředění výsledného destilátu.
Při výrobě té nejjemnější pálenky záleží na každém kroku, ale zralé, chutné a sladké ovoce je jedním z těch nejdůležitějších. A v Rovinách to cítí stejně. Zatím sbírají švestky, meruňky a hrušky sadařů v okolí Prosenic, a to nejraději vlastníma rukama, ale už za pár let jim začnou plodit vlastní stromy z nedávno založených sadů. Jejich účelem není jen úroda, ale i udržování vláhy v půdě nebo poskytnutí stínu v horkých letních dnech.
Co je výsledkem celé té dřiny spojené s láskou k tradicím a respektem k přírodě, nejspíš tušíte. V současné chvíli zahrnuje sortiment Roviny, který je exkluzivně v prodeji na RájPálenek.cz, tři druhy ovocných pálenek, a to právě ty nejoblíbenější – slivovici, meruňkovici a hruškovici. Ať už zatoužíte ochutnat sladkost švestek, čistou chuť meruněk doprovázenou lehkou vůní nebo kořeněné aroma hrušek, nezapomeňte na to správné podávání – ideálně při teplotě 16 až 20 °C. Na zdraví a na Rovinu!