+420 725 900 700 | eshop@rajpalenek.cz

Lihovar Sudlička: (nejen) slivovice s chutí historie

Když za panování Matěje Sudličky v 15. století probíhala v Sudličkově Lhotě první destilace alkoholu, nikdo netušil, že se tím začal psát příběh pokračující do dnešních dní. Usedlost v roce 1918 koupila rodina Čižmářova a v roce 1998 se díky současnému majiteli Igoru Čižmářovi místo opět rozvonělo ovocnými pálenkami. Fascinující příběh má ale samozřejmě i ještě lepší výsledky, které jsou dílem původních i nových receptur. Nakoukněte s námi do tajemství úspěchu lihovaru Sudlička.

Lihovar Sudlička

Nejtradičtější z tradičních pálenek

Otázka, cože se to v lihovaru Sudlička vlastně pálí, je spíše řečnická. Základním kamenem je samozřejmě slivovice ze zralých a sladkých švestek. A pokud hledáte něco jemnějšího, okuste sladce vonící hruškovici, po které vám na jazyku zůstane hřejivá chuť konce léta. Hruškovice a slivovice jsou snad těmi nejpopulárnějšími pálenkami u nás, ale zde máte jistotu skutečné kvality. Proč? V soutěži pálenka roku totiž obě varianty z dílny lihovaru Sudlička obsadily 4. místo. Vzhledem ke konkurenci skvělé umístění.

Lihovar Sudlička

Káva trochu jinak a legendární Kmínka

Tradice v lihovaru Sudlička ale dostává i nový ráz. Díky tomu vznikl třeba kávový likér Double Expresso, který je trochu ostřejší variantou dvojitého espressa. Jeho základem jsou výběrová kávová zrna z české pražírny doplněná o špetku vanilky. Za pomoci přírodního postupu z nich vzniká lahodný likér s minimem cukru, který si vychutnáte samotný s ledem, nebo z něj umícháte vynikající koktejl. Hledáte něco ještě originálnějšího? Pak musíte ochutnat Kmínku, destilát vzniklý macerací českého kmínu. Zjistěte, proč se mu ve skandinávských zemích přezdívá “voda života” a proč je oblíbeným už po staletí.

Lihovar Sudlička