Valašsko, region pálenkám zaslíbený, je domovem hned několika oblíbených značek alkoholu. A patří k nim i pálenice Zubří. V čem spočívá její úspěch, co je jejím ikonickým produktem a kdo za firmou stojí?
Asi vás nepřekvapíme informací, že Zubří je malou rodinnou firmou. To už je v oblasti výroby ovocných destilátů snad tradicí. Stejně jako to, že zakladatel Petr Stromský vše vybudoval hezky od začátku. Začínal v 80. letech ve sklepě, čerpal ze zkušeností, které se v rodině dědily z generace na generaci, a postupně se vypracoval k dnešnímu modernímu zázemí a výrobkům, které sbírají ocenění. A i když se mnohé mění, jedno zůstává – důraz na výběr kvalitního ovoce především od menších a lokálních pěstitelů.
Jak říká sám zakladatel značky, nic dokonalejšího než slivovici už nikdo nevymyslí. A tak je sortiment destilérky Zubří do značné míry neměnný a drží se osvědčené klasiky, jakou je slivovice, hruškovice nebo višňovice. Ale zároveň značka vnímá i poptávku na trhu a občas se pustí do experimentů. Jedním z těch, který vyšel, je Gin z lahve. Vyrábí se prastarou metodou za použití tradičních ingrediencí. Jedna specialita se k němu ale váže – nenajdete v něm totiž přidaný líh. Na jeho úspěch navazuje Gin z lahve Hafera, což je valašské označení pro borůvku. A protože získal dokonce i první místo v soutěži Czech National Spirits Competition mezi českými giny, nebudete jeho koupí litovat.
I přes všechny úspěchy, kterými se pálenice Zubří může chlubit, si stále zakládá na tom, že jde o manufakturu s osobním přístupem. Provoz společnosti si můžete přijít prohlédnout a zároveň při tom ochutnat něco z její dílny, věnují se i pěstitelskému pálení, takže si u nich můžete nechat zpracovat vlastní úrodu, a nebo vám vyrobí lahve s designem podle vašeho gusta. Už víte, co od této sympatické valašské firmy ochutnáte?