Rodinná společnost, kde se slivovice pálí už stovky let? Kdepak, manželé Žufánkovi a jejich synové, zakladatelé stejnojmenného lihovaru, si zakládají na tom, že jsou první generací rodiny, která se do pálenek legálně pustila. A není to to jediné, co je od ostatních odlišuje.
Na počátku všeho byl sad Hrušky, kde však rostly pouze švestky. O tři roky později si Žufánkovi pořídili destilační kotel a za další dva roky, v roce 2002, byl na světě první produkt – Slivovica, která sice je vyráběná pro komerční účely, ale chutná jako ta domácí. Přidala se višňovka, ořechovka, hruškovice… A takhle v Boršicích u Blatnice rostl lihovar, který si postupně vybudoval neochvějnou pozici (nejen) na našem trhu.
Když bychom se vás zeptali, jaké pálenky byste chtěli pít, nejspíš se na odpovědi všichni shodneme. Přírodní, bez jakýchkoliv ochucovadel, umělých barviv a aromat. A přesně takto přistupují k výrobě i Žufánkovi. Jednoduše pálí tak, aby výsledek chutnal především jim. A že chutná zároveň i nespočtu zákazníků, je už vlastně přirozená věc. Velký vliv na tom má umístění jejich sadů. Najdete je na úpatí Bílých Karpat, které mají optimální mikroklima a podloží na pěstování švestek. Spadají do režimu ekologického zemědělství a najdete v nich také hrušky, višně, ryngle nebo bylinky.
Přemýšlíte, k čemu ty bylinky? Dobrá otázka. Lihovar Žufánek totiž nevyrábí jen ovocné pálenky, ale také spoustu specialit. A pustil se dokonce i do výroby vlastního absinthu, aby tak trochu napravil pověst absinthům nevalné kvality, které jsou u nás stále poměrně rozšířené. A o tom, jak se mu to povedlo, nevypovídá lépe nic než ocenění Nejlepší absinth na světě v soutěži Luxury Lifestyle Awards. V podobném duchu se pustili i do výroby ginu nebo destilátu z moravských vín, Žufánku Brandy. Že se nemůžete rozhodnout, který z jejich výrobků ochutnat jako první? Nedivíme se!