+420 725 900 700 | eshop@rajpalenek.cz

CNSC 2023: jaké (nejen) české destiláty a likéry jsou nejlepší?

Rádi si vychutnáte skleničku opravdu dobrého alkoholu a nejšťastnější jste, pokud jde o řemeslné lihovary z Čech nebo Slovenska? Pak pro vás máme skvělý tip, jak obojí skloubit dohromady. Během vašeho příštího příjemného večera vám může dělat společnost některý z destilátů, který se umístil na předních příčkách v soutěži CNSC, tedy Czech National Spirits Competition. Jak taková soutěž probíhá, co přinesl ročník 2023 a především – kdo jsou aktuální vítězové? Pojďte s námi na procházku těmi nejkvalitnějšími (nejen) českými pálenkami a likéry. RájPálenek je hrdým partnerem této soutěže a postupně na našem e-shopu najdete k zakoupení všechny umístěné pálenky a likéry.

CNSC 2023

Soutěž jako umělecké dílo

Pokud jste o CNSC ještě neslyšeli, možná je to tím, že jde o nový formát veřejné soutěže. Za cíl si dala hodnotit a také propagovat výrobce destilátů a likérů, především z řad řemeslných lihovarů z Česka a Slovenska. Vyhlášení zatím posledního ročníku proběhlo 2. prosince 2023 v okázalých prostorách Strahovského kláštera a heslem večera bylo „Soutěž jako umělecké dílo”. Tomu odpovídal celý program, kdy se v rámci akce představil například jeden z nejuznávanějších varhaníků světa Vladimír Roubal nebo pianistka Veronika Sluka. Do sálu dorazila i řada zahraničních hostů, což koresponduje s plánovaným rozšířením soutěže o další destilerie z jiných států.

Černý rybíz jako šampion

O vítězství nebo umístění „na bedně” se bojovalo ve více než 25 kategoriích, jako je Český, Slovenský nebo Balkánský národní šampion, dále i o nejlepší českou slivovici, hruškovici, gin nebo třeba pivní pálenku. Tím nejvěhlasnějším oceněním je Šampion CNSC, ze kterého se tentokrát radoval destilát z černého rybízu z dílny slovenské GRIČ distillery. Českým národním šampionem se stala Hruškovice od Karl LIQ distillery. Součástí galavečera ale byla také jedna specialita. Představen totiž byl destilát z lupiny, který je první a jediný svého druhu. Zatím existuje pouhých deset lahví vyrobených v rámci oslav 105 let československé samostatnosti.

Seznamte se s šampionem: Přemýšlíte, čím si porotu destilát GRIČ Ríbezľovica získal? Důvodů je hned několik. Černý rybíz, použitý k výrobě, nechávají jeho tvůrci dozrát na střapcích a následně jej při nízké teplotě fermentují a pomalu destilují. V souladu s tradičním postupem, samozřejmě. To přináší autentickou vůni a skvěle zachycené tóny ovoce s celou jeho kyselostí a příjemnou trpkostí. A výsledek je natolik vyvážený a chutný, že jej není nutné ani chladit!

Slivovice

Kam za nejlepší slivovicí?

Ačkoliv většina z nás různé speciality vždy ráda vyzkouší, při běžném vychutnávání se držíme spíše klasiky. Pokud je to i váš případ, nejspíš vás zajímá, kdo že si odnesl cenu za nejlepší českou slivovici. Stala se jí Bozízovka Slivovice 50%, druhé místo obsadil Lihovar Lžín a jejich Lžínská Slivovice 50% a třetí Pálenice Svízela. V kategorii jablkovice bodovala Palírna Radlík se svou Jablkovicí dubový sud, mezi meruňkovicemi uspěla Raspenava distillery. Pokud dáváte přednost likérům, pak musíte vyzkoušet Double expresso 20% od Lihovaru Sudlička nebo Karllikör 28% z dílny Anton Kaapl.

CNSC 2023 - hruškovice

S destiláty za hranice

Pokud byste ale hledali něco neznámého, i v tomto ohledu pro vás máme pár zajímavých tipů. Ačkoliv čeští výrobci v soutěži převažovali, své zástupce zde měli i vzdálenější země. S úspěchem z Prahy odjížděla například maďarská destilerie Szicsek, která bodovala v kategorii mezinárodního stařeného destilátu hned se dvěma svými výrobky – Old Sour Cherry Palinka a Old Apple Palinka. Na ročník 2023 bude v dobrém vzpomínat i bulharská destilerie Black Sea Gold Pomorie, která získala první i druhé místo mezi balkánskými vínovicemi. A důkazem, že ve střední Evropě umíme i whisky, je úspěch slovenské palírny Nestville, jež zvítězila právě v kategorii mezinárodních whisky.

Výsledky CNSC 2023

Zde přinášíme seznam výherců Czech National Spirits Competition 2023.

Národní šampioni

  • Šampion CNSC 2023 a Slovenský národní šampion - Černý rybíz – Grič distillery
  • Český národní šampion - Karl LIQ Hruškovice 2023 48%
  • Balkánský národní šampion - Burgas 63 Barrel aged Special Selection -  Black Sea Gold Pomorie

Šampioni jednotlivých kategorií

Pálenky a likéry umístěné v CNSC 2023